Contact
Terug naar nieuwsoverzicht
2 minuten om te lezen

Larendael neemt DECOM Amsterdam over

AMSTERDAM - Investeringsmaatschappij Larendael neemt DECOM Amsterdam over, van KOOLE Contractors. De strategische overname van DECOM Amsterdam (DECOM) past binnen de visie van Larendael en draagt bij aan de ontwikkeling en de realisatie van de Dutch Superyacht Tech Campus (DSTC). 

DECOM is gevestigd op het terrein van de Dutch Superyacht Tech Campus, ook wel bekend als het voormalige ADM-terrein. Vanwege haar strategische ligging in het Westelijk Havengebied van Amsterdamse (ADM), is De Campus (DSTC) eenvoudig te bereiken voor jachten via het Noordzeekanaal. Circa 55 hectare heeft Larendael tot zijn beschikking om o.a. De Campus (DSTC) te kunnen realiseren.

Door de overname van DECOM, bestaat de mogelijkheid om de bedrijfsactiviteiten goed en eenvoudig op elkaar aan te laten sluiten en te integreren, in de huidige plannen voor De Campus (DSTC).

Uniek en Duurzaam: De Campus (DSTC) biedt de ruimte om het gehele jacht ter plekke te ontwerpen en te produceren, hierdoor zal het aantal transportbewegingen tot een minimum worden gereduceerd (efficiency). Minder reis- en transportbewegingen dragen bij aan het verder verduurzamen van de sector. Daarnaast is bij de bouw van de diverse faciliteiten, energie neutraal of zelfs energie-opwekkend het uitgangspunt en zal transport op De Campus (DSTC) per fiets of elektrische buggy plaatsvinden.

3000 banen en opleidingsplekken

In zijn totaliteit worden er zes overdekte dokken aangelegd, met ligplaatsen voor schepen van 40 tot 200 meter lang. Als extra dienst(en) kunnen er ‘refits’ en onderhoudsbeurten aan de jachten worden uitgevoerd. Daarnaast zullen deze droogdokken gebruikt worden voor het verbouwen en het onderhoud van bestaande jachten. Voor jachten tot 70 meter lang is een jachtlift beschikbaar, waardoor onderhoud op de wal plaats kan vinden. Buiten De Campus (DSTC) bestaat de mogelijkheid voor het aanmeren van 40 jachten.

De vraag naar de bouw van jachten is de afgelopen jaren flink gestegen. Nederland hoort bij de wereldtop van superjachtenbouwers. In Nederland zijn in vijf jaar tijd 67 jachten gebouwd met een lengte van meer dan 50 meter. 

Wim Beelen, eigenaar van Larendael is ‘enorm blij’ met de aankoop van DECOM; ’’Het is een fantastische kans om de bedrijfsactiviteiten van DECOM in te passen in de plannen voor de gebiedsontwikkeling van het Westelijke Havengebied. Het geeft de Dutch Superyacht Tech Campus extra uitstraling.’’

‘Het is een fantastische kans voor de Dutch Superyacht Tech Campus’

Ook Paul Koole, directeur van KOOLE Contractors noemt de aankoop van DECOM door Larendael ‘een groot succes’. Zijn bedrijf gaat zich focussen op de andere bedrijven, die het onder meer in de maritieme en de industriële sector heeft. ’’Het is een fantastische kans voor de Dutch Superyacht Tech Campus’’, zegt Koole. ’’De Campus kan zich door de overname verder ontwikkelen. Het is daarnaast een belangrijke ontwikkelkans voor de nautische wereld. Fijn dat we daaraan bij kunnen dragen.’’ 

Over vijf jaar moet de oude scheepswerf op het voormalig Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) getransformeerd zijn in de Dutch Superyacht Tech Campus en een plek bieden aan alle partijen binnen de jachtindustrie. 

Wim Beelen: ’’De Dutch Superyacht Tech Campus biedt alle mogelijkheden om de sterke positie van Nederland in deze markt verder te verstevigen en de werkgelegenheid in de sector te laten groeien met maar liefst 3000 banen. De overname van DECOM draagt daaraan bij.’’

Deel dit nieuwsbericht:
LARENDAEL
Larendael Group © 2021